Koniec sierpnia i początek września to dobry moment na zebranie niedojrzałych owoców lipy tzw. zielonych orzeszków, które zawierają olej bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe. Herbatka sporządzona z owoców lipy będzie działać łagodząco na stany zapalne gardła, przełyku, żołądka. Jest idealnym środkiem wykrztuśnym, łagodzi objawy zgagi, stosuje się w miażdżycy, w przeroście gruczoła krokowego. Papka sporządzona z owoców lipy można stosować do celów kosmetycznych, która nawilża, odżywia i łagodzi stany zapalne skóry, stosuje się ją również w łagodzeniu trądziku różowatego.
W orzeszkach lipy zawarte NNKT podnoszą wytwarzanie przeciwciał, hamują agresję autoimmunologiczną (toczeń, choroba Hashimoto). Niedobór tych kwasów sprzyja powstawaniu m.in trądziku, łuszczycy, miażdżycy, a nawet przedwczesnemu siwieniu włosów. Orzeszki lipy zawierają również: śluzy, białka, skrobię, flawonoidy, fitosterole,
Napar z owoców lipy:
Rozetrzeć łyżeczkę owoców lipy za pomocą moździerza zalać wrzątkiem, odstawić na kilkanaście minut i przecedzić.
Zastosowanie:
Napar jest dobrym środkiem wykrztuśnym, łagodzącym stany zapalne układu pokarmowego, stosuje się do problemów z miażdżycą, w walce z otyłością czy nawet do przerostu gruczołu krokowego.
Napar można również stosowany zewnętrznie jako okład na stany zapalne skóry, idealnie natłuszcza, nawilża rozjaśnia i odżywia skórę i przyśpiesza gojenie się ran.
Napar można również stosowany zewnętrznie jako okład na stany zapalne skóry, idealnie natłuszcza, nawilża rozjaśnia i odżywia skórę i przyśpiesza gojenie się ran.
Maseczka z owoców lipy
Niedojrzałe owoce lipy rozetrzeć i nałożyć na twarz stosować na stany zapalne skóry.
Komentarze
Prześlij komentarz