Przywrotnik pospolity zastosowanie kosmetyczne

Przywrotnik pospolity to roślina, którą możemy obecnie spotkać na łąkach, polach, pastwiskach.
Dzięki zawartym składnikom aktywnym ziele przywrotnika pospolitego stosuje się   w bólach brzucha, wzdęciach, braku łaknienia, w bolesnym miesiączkowaniu, w biegunce, w upławach. Dodatkowo przywrotnik ma działanie regenerujące  naczynia krwionośne, zwiększa elastyczność naskórka, zmniejsza przebarwienia skóry, zmniejsza stany zapalne, siniaki, obrzęki stawów, przyspiesza gojenie się ran stosuje się go również do walki z trądzikiem różowatym.








Morfologia i występowanie
Przywrotnik pospolity należy do rodziny różowatych  występuje w Europie. W Polsce roślina pospolita w całym kraju, rośnie na łąkach, pastwiskach, brzegach lasów i  w strefach górskich. Surowiec ma balsamiczny zapach oraz cierpki, słodkawy smak. Przywrotnik wytwarza okrągławe 8-9 klapowe wcięte blaszki. Kwitnie od czerwca do października.

Surowiec zielarski  młode, zakwitające pędy. Suszenie w temperaturze 40C.

Substancje aktywne: 8% garbników, kwas organiczny jak elagowy, węglowodór n-doktriakontan, związki cukrowe, żywice, sole mineralne.




Zastosowanie medyczne

 Odwar z przywrotnika
1-2 łyżki ziela zalać 2 szklankami gorącej wody i gotować łagodnie pod przykryciem 5 minut. Odstawić na 15 minut pod przykryciem. Pić po 1/4-1/3 szklanki 3 razy dziennie przed jedzeniem

Zastosowanie odwaru z przywrotnika:
  • brak łaknienia,
  • biegunki,
  • problemy z regularnym wypróżnieniem,
  • menopauza,
  • bóle miesiączkowe.
Właściwości odwaru z przywrotnika
  • zmniejsza nasilenie biegunki,
  • reguluje wypróżnienia,
  • powstrzymują drobne krwawienia z naczyń włosowatych,
  • zmniejsza plamy i znamiona na skórze
  • przywraca elastyczność skórze.
  • zmniejsza bóle miesiączkowe
Przywrotnik zawiera bardzo dużo garbników, które utrudniają wchłanianie żelaza i innych mikroelementów, dlatego nie należy stosować go zbyt długo.

Zastosowanie kosmetyczne ziela przywrotnika


Kompres na zmiany skórne
Ziele przywrotnika zmiel i wymieszaj z olejem. Nasącz wacik kosmetyczny, następnie  nałóż okład na zmiany skórne jak wypryski, zmiany łuszczycowe, liszaje, owrzodzenia, siniaki, obrzęki stawów.

Krem do cery problematycznej
Krem z przywrotnika pospolitego stosuje się do cery problematycznej, czyli z rozszerzonymi porami, zaskórnikami, cery tłustej, trądzikowej, naczyniowej, a nawet na trądzik różowaty. Chcecie dowiedzieć się jak zrobić krem zapraszam TUTAJ





Kąpiel z zielem przywrotnika
Zmieszaj 100g ziela przywrotnika i po 25 kwiatów rumianku i kwiatów lipy. Całość zalej 2-3 l wody i gotuj powoli 5 min pod przykryciem. Odstaw na kilku minut i przecedź do wanny, wypełnionej do 1/3 wodą o temperaturze 37C. Kąpiel stosuje się w przywrócenie elastyczności skórze i odporności, zmniejszenia zmarszczek, blizn i plam. Przynosi ulgę w zaburzeniach miesiączkowych, upławach , chorobach podbrzusza i dolegliwościach okresu przekwitania

Maseczka z ziela przywrotnika
Ma działanie rozjaśniające plamy, ujędrniające cerę, blizny, zamyka rozszerzone pory. Zastosowanie do różnego rodzaju cery zwłaszcza do cery tłustej.

Czubatą łyżkę ziela zmiel i zalej gorącą wodą. Odczekaj 30 minut, odcedź. Jeżeli posiadasz glinkę, (zielona polecana do cery tłustej)  na 1 łyżkę glinki dodaj dwie łyżeczki naparu wymieszaj i nałóż na twarz. Jeżeli nie posiadasz glinki, to do naparu dodaj dwie łyżki płatków owsianych tak , aby rozmiękły. Gotową papkę nałóż na twarz. Po 10-15 minutach zmyj.


Tonik przywrotnikowy

Tonik ma działanie ujędrniająco, ściągające, przeciwzapalne, przeciwzaskórnikowe, obkurczające naczynia krwionośne. Kwas salicylowy ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Przeznaczony do cery tłustej, mieszanej, trądzikowej, łojotokowej,  cery pozbawionej sprężystości.

1. Zmiel ok. dwóch łyżeczek ziela przywrotnika.
2. Zalej przywrotnik szklanką wrzącej wody, gotuj w garnuszku ok. 5 minut. Po ostygnięciu odwar przesącz. Na 250ml odwaru dodaj ok. 1 łyżeczkę spirytusu salicylowego.
 
Przydatność:tonik należy trzymać w chłodnym miejscu. Ważność toniku wynosi ok. 2 tygodni. Więcej KLIK

Polub stronę Zastosowanie Ziół na Facebooku
https://www.facebook.com/pages/Zr%C3%B3b-sw%C3%B3j-kosmetyk/590427557760941?ref=hl

Komentarze

  1. Stosuję przywrotnik jako tonik ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurcze teraz używam tonik z przyrostu pospolitego ,ki o sto zabrałam , ale jak mi się skończy to musze nazrywać przywrotnika. Ileż to cudownych ziółek rośnie. Dzięki tobie wpadłam w manię robienia własnych tomików i maceratów. Super sprawa juz nie pamiętam , kiedy ostatnio kupowałam tonik bądź inny kosmetyki. Robie je sama i jaka oszczędność.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz