Kwiaty czarnego bzu zawierają flawonoidy, kwasy fenolowe, kwasy
organiczne, sterole, garbniki, triterpeny i sole mineralne. Taka mieszanka substancji aktywnych sprawiła że kwiaty czarnego bzu stosowane są w postaci odwarów i okładów skórnych do uszczelniania naczyń włosowatych, w zapaleniu spojówek, przebarwień skórnych, zwiększeniu elastyczności skóry.
Ponadto kwiaty czarnego bzu pełnią funkcje napotne, przeciwzapalne, dlatego warto sporządzić z nich syrop, który stosuje się w przeziębieniu, kaszlu, ogólnym osłabieniu organizmu, dodatkowo reguluję przemianę materii.
Przepis na syrop z bzu czarnego
- Na 1l wody dodaj 1kg cukru, 1 łyżeczkę kwasku cytrynowego, całość doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 5-10 minut.
- Do syropu dodaj 30 sztuk słabo rozkwitniętych baldachów bzu czarnego (najwięcej mają cennego pyłku).
- Kwiaty mocz przez 2 dni. Każdego dnia (tj. dwa dni) syrop należy gotować na małym ogniu przez ok. 5-10 minut.
- Po tym czasie odcedź kwiaty od syropu.
- Przez kolejne 2-3 dni gotuj syrop przez ok. 5-10 minut.
- Syrop przelej do słoiczków i schowaj w ciemne miejsce.
Moja babcia robi taki syrop tylko z owocow bzu;)
OdpowiedzUsuń+Marta Wójcik na syrop z owoców bzu jeszcze przyjdzie czas :)
OdpowiedzUsuń