Syrop z kwiatów czarnego bzu na przeziębienie i kaszel

Czarny bez, ze względu na swoje właściwości lecznicze, jest w medycynie ludowej wykorzystywany od wieków. Krzaki czarnego bzu często tak silnie się rozrastają, że przypominają drzewa. Ich drobne, białe kwiaty zebrane w baldachy są bardzo ozdobne, ale mają raczej nieprzyjemny zapach. Także owoce czarnofioletowe, soczyste jagody nie zachwycają smakiem. A mimo to zarówno kwiaty, jak i owoce czarnego bzu należą do najcenniejszych surowców zielarskich.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/czarny-bez-wlasciwosci-i-dzialanie-przepis-na-sok-z-czarnego-bzu_37132.html
Bez czarny kwitnie na skrajach lasów, przy rowach melioracyjnych, na miedzach, przy rzekach. Kwiat bzu czarnego zbiera się, w zależności od regionu Polski, od połowy maja do czerwca.

Kwiaty czarnego bzu zawierają flawonoidy, kwasy fenolowe, kwasy organiczne, sterole, garbniki, triterpeny i sole mineralne. Taka mieszanka substancji aktywnych sprawiła że kwiaty czarnego bzu stosowane są w postaci odwarów i okładów skórnych do uszczelniania naczyń włosowatych, w zapaleniu spojówek, przebarwień skórnych, zwiększeniu elastyczności skóry

Ponadto kwiaty czarnego bzu pełnią funkcje napotne, przeciwzapalne,  dlatego warto  sporządzić z nich syrop, który stosuje się w przeziębieniu, kaszlu, ogólnym osłabieniu organizmu, dodatkowo reguluję przemianę materii.






Przepis na syrop z bzu czarnego
  • Na 1l wody dodaj 1kg cukru, 1 łyżeczkę kwasku cytrynowego, całość doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 5-10 minut.
  • Do syropu dodaj 30 sztuk słabo rozkwitniętych baldachów bzu czarnego (najwięcej mają cennego pyłku).
  • Kwiaty mocz przez 2 dni. Każdego dnia (tj. dwa dni) syrop należy gotować na małym ogniu przez ok. 5-10 minut.
  • Po tym czasie odcedź kwiaty od syropu.
  • Przez kolejne 2-3 dni gotuj syrop przez ok. 5-10 minut.
  • Syrop przelej do słoiczków i schowaj w ciemne miejsce.
Syrop idealnie nadaje się bezpośrednio do picia i jako dodatek do herbaty w przeziębieniu i osłabieniu.

Komentarze

  1. Moja babcia robi taki syrop tylko z owocow bzu;)

    OdpowiedzUsuń
  2. +Marta Wójcik na syrop z owoców bzu jeszcze przyjdzie czas :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz