Olej z kwiatów dziurawca na depresję, problemy skórne i w okresie przekwitania.

Dziurawiec to bylina pospolicie występująca w Polsce, kwitnie od czerwca do września. Nazwa dziurawca pochodzi od jaśniejszych plamek w liściach, które dają wrażenie dziurek. Dziurawiec to świetna to roślina lecznicza  która ma działanie przeciwdepresyjne, antybakteryjne. Olej sporządzony na bazie dziurawca ma właściwości gojące, wygładzające i przywracające skórze elastyczność. Idealnie nadaje się do kremów, maści do skóry naczyniowej i balsamu na drobne obrzęki, stłuczenia, skaleczenia.

 

Olej z kwiatów dziurawca

 

Świeże kwiaty dziurawca, pąki, ziele należy dokładnie rozdrobnić i zwilżyć spirytusem,  następnie zalać ciepłym olejem słonecznikowym, można wybrać inny olej np, lniany, migdałowy, winogronowy, sojowy, ryżowy lub kukurydziany. Ziele należy macerować w ciepłym miejscu ( nie wystawiać bezpośrednio na słońce). Po kilku tygodniach maceracji (3-4 tygodnie) otrzymamy olej bogaty w hiperycynę, pseudohiperycynę i hiperforynę, który zabarwia olej na czerwony lub koralowy kolor. Najlepiej zastosować proporcję 1:1 ziele:olej.







Zawarte w zielu związki jak hiperycyna, ksantony, floroglucyna wpływają przeciwdepresyjnie i uspokajająco, poprawiają samopoczucie, wzmacniają i uodparniają na stres, hamuje wchłanianie zwrotne dopaminy, serotoniny, kwasu gamma-aminomasłowego GABA, glutaminianu i noradrenaliny. Wzrost stężenia tych hormonów wzmaga dobre samopoczucie, radość, euforię.

 
http://sklepzrobswojkosmetykpl.pswebshop.com/

 

Działanie wewnętrzne oleju z dziurawca

Pobudza wydzielanie żółci, przemianę materii, działa antydepresyjne, poprawia wydajność intelektualną, zmniejsza objawy trądziku. Stosować: 1-2 łyżeczki dziennie. 

Działanie zewnętrzne oleju z dziurawca

  • stosowany w leczeniu chorób skóry jak liszaje, łuszczyca, oparzenia, owrzodzenia. 
  • można stosować jak olejek do masażu,
  • macerat oleju można stosować na maści drobne obrzęki, stłuczenia, skaleczenia.
  • olej z dziurawca można stosować jako dodatek do kremów do skóry naczyniowej i balsamu, ponieważ wzmacniające naczynka krwionośne,
  • stosowany przy rozstępach i bliznach.

 

Inne zastosowanie dziurawca

 
Napar z dziurawca
2 łyżki ziela zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 1 godzinę. Pić 1/2-2/3 szklanki 2-3 razy dzienne. Napar ma działanie żółciopędne, moczopędne, wydziela soki trawienne. Napar można stosować do okładów na oparzenia, uszkodzenia naskórka, świądu, płukania jamy ustnej.


Mieszanka ziołowa z dziurawcem w okresie przekwitania
Zmieszać 50g ziela dziurawca i liści ruty po 25 kwiatów rumianku. Zalać wrzątkiem parzyć 15 minut.

Uwaga
Po pewnym czasie stosowania preparatów z dziurawca następuje zwiększona wrażliwość na światło słoneczne, co może być przyczyną odbarwień na skórze, a nawet poparzeń słonecznych. Preparatów z dziurawca nie wolno używać przy dużym nasłonecznieniu (w lecie).

Źródło:
[1]rozanski.li.
[2]K. Hebda "Kosmetyki, które zrobisz w domu".
[3]A. Ożarowski, W. Jaroniewski "Rośliny Lecznicze i ich zastosowanie".

Komentarze

  1. Muszę się wybrać do zielarskiego,teraz mamy zimę i jest dobry czas na jego stosowanie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz