Sok z aronii to źródło witaminy C, bioflawonoidów, antocyjanów i związków mineralnych, które działają wzmacniająco na naczynia krwionośne, przeciwmiażdżycowo i przeciwnowotworowo. Sok jest pyszny i naturalnym źródłem witamin.
Składniki:
- 3 kg aronii,
- 2 kg cukru,
- 3 łyżeczki kwasku cytrynowego,
Owoce aronii umyj, przesyp do garnka zalej wodą i cukrem. Gotuj przez 20 minut. Kiedy sok się zagotuje, przecedź. Napój wymieszaj z kwaskiem cytrynowym. Gotowy sok z aronii przelej do butelek i pasteryzuj ok 20 minut.
Jakie korzyści daje nam picie soku z aronii?
- zapobiega miażdżycy, chroni przed chorobami serca, zapewnia ochronę naczyń krwionośnych,
- reguluje nadciśnienie tętnicze,
- ma działanie przeciwnowotworowe, antocyjany w aronii zwalczają wolne rodniki,
- zawarty w aronii błonnik i pektyny poprawiają przemianę materii i poprawiaj gospodarkę tłuszczową organizmu,
- ułatwia usuwanie z organizmu metali ciężkich np. ołowiu.
- łagodzi przeziębienia i zwiększa odporność,
- chroni przed wadami wzroku.
- kwas chlorogenowy i kawowy ma właściwości ochronne na trzustkę, wątrobę, nerki.
- łagodzą objawy alergii i innych chorób autoimmunologicznych,
- pektyny działają ochronnie na nabłonek jelitowy i żołądkowy.
Genialne są te słoiko-kubki :). Myślę, że aronia jest zdecydowanie za mało doceniana.
OdpowiedzUsuń