Sok z aronii to naturalne źrodło antyoksydatów i witamin.

Sok z aronii to źródło witaminy C, bioflawonoidów, antocyjanów i związków mineralnych, które działają wzmacniająco na naczynia krwionośne, przeciwmiażdżycowo i przeciwnowotworowo. Sok jest pyszny i naturalnym źródłem witamin.










Składniki:
  • 3 kg aronii,
  • 2 kg cukru,
  • 3 łyżeczki kwasku cytrynowego,
Jak sporządzić?
Owoce aronii umyj, przesyp do garnka zalej wodą i cukrem. Gotuj przez 20 minut. Kiedy sok się zagotuje, przecedź. Napój wymieszaj z kwaskiem cytrynowym. Gotowy sok z aronii przelej do butelek i pasteryzuj ok 20 minut.


Jakie korzyści daje nam picie soku z aronii?
  • zapobiega miażdżycy, chroni przed chorobami serca, zapewnia ochronę naczyń krwionośnych,
  • reguluje nadciśnienie tętnicze,
  • ma działanie przeciwnowotworowe, antocyjany w aronii zwalczają wolne rodniki,
  • zawarty w aronii błonnik i pektyny poprawiają przemianę materii i poprawiaj gospodarkę tłuszczową organizmu,
  • ułatwia usuwanie z organizmu metali ciężkich np. ołowiu.
  • łagodzi przeziębienia i zwiększa odporność,
  • chroni przed wadami wzroku.
  • kwas chlorogenowy i kawowy ma właściwości ochronne na trzustkę, wątrobę, nerki.
  • łagodzą objawy alergii i innych chorób autoimmunologicznych,
  • pektyny działają ochronnie na nabłonek jelitowy i żołądkowy.
Sok z aronii można dodać do herbaty lub rozcieńczyć wodą.

Komentarze

  1. Genialne są te słoiko-kubki :). Myślę, że aronia jest zdecydowanie za mało doceniana.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz