Koktajl wzmacniający szkliwo

Uwielbiam owocowo-warzywne koktajle, które są nie tylko pyszne, ale również zdrowe. W dzisiejszym poście proponuję koktajl wzmacniający szkliwo.






  • marchewka- 3szt,
  • ksylotil-10g,
  • 100ml mleka,
  • opcjonalnie dwie łyżki kefiru,
  • 1 łodyga selera,
  • natka pietruszki,
Mieszankę warzyw należy przepuścić przez sokowirówkę i dodać ksylitol. Dlaczego akurat te składniki chronią nasze szkliwo? Wyjaśnienie poniże:

Ksylitol- to cukier brzozowy, który ma ma podobną słodycz  do cukru, ale jest 40% mniej kaloryczny.
Ksylitol posiada właściwości bakteriobójcze, zwalcza nieprzyjemny zapach z ust, przywraca prawidłowe pH, cofa drobne ubytki, działa przeciwpróchniczo. Dodatkowo opóźnia proces starzenia się i zapobiega osteoporozie.
    Marchew jest bogata w witaminę A, mineralizuję zęby, działa bakteriobójczo, usprawnia walkę z kamieniem nazębnym. Spożywanie surowej marchwi wpływa na prawidłowe formowanie się zgryzu.

    Wapń zawarty w przetworach mlecznych, pietruszce, selerze.
    Wapń jest niezbędnym minerałem budulcowym zęby. Niedobór wapnia może być poważnym problemem związanym z kruchością i próchnicą zębów.

    Źródła wapnia: mleko, jogurt, kefir. W mniejszych ilościach: rośliny strączkowe, orzechy laskowe i ziemne, ciemne pieczywo, szczypior, natka pietruszki, pestki słonecznika, migdały, figi.

    Komentarze

    1. Takiej kompozycji jeszcze nie piłam:)

      OdpowiedzUsuń
    2. ciekawe, myślę że w sam raz dla tych, którzy dopiero co wybielili sobie zęby XD Zapraszam na konkurs u mnie!^^

      OdpowiedzUsuń
    3. Brzmi smakowicie ! Spróbuje koniecznie!

      OdpowiedzUsuń

    Prześlij komentarz