Zrób swój syrop stokrotkowy-miętowo do deserów i nie tylko

Uwielbiam stokrotki jest to ładna ozdoba trawnika, z której możemy sporządzić syrop na przeziębieniu,  dodatkowo stokrotka ma działanie odtruwające, regulujące przemianę materii i cykl miesiączkowy.

Ponadto  różowy syrop ze stokrotki pełni świetną rolę jako dodatek do deserów m.in lodów :), można dodać trochę mięty dla smaku (która nie zmieni koloru syropu) i  odrobinę cytryny (można dodać kwasek cytrynowy zamiast cytryny).



Przepis na syrop stokrotkowy
  • stokrotki - ½ kg-obrane bez szypułek (aby uzyskać ładny różowy kolor),
  • 4 listki mięty,
  • kwasek cytrynowy-dwie łyżeczki
  • cukier - ½ kg
  • 2 litry wody

Oczyszczone kwiaty stokrotki zalej 2 litrami wrzątku następnie dodaj kwasek cytrynowy. Syrop odstaw na 24h. Następnie dodaj cukier i mieszaj. Czas gotowania zależy jak gęsty chcesz uzyskać syrop. Stokrotkową miksturę odcedź od kwiatów. Gotowy syrop przelej do wyparzonych słoiczków.


Syrop stokrotkowy dodawałam już do lodów! Mniam nie dość, że wygląda pięknie to i świetnie smakuje.

Komentarze

  1. Dzięki, jak uda mi się zebrać aż pół kilograma stokrotek - zrobię na pewno!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę czasu trzeba poświęcić, ale naprawdę warto :)

      Usuń
  2. Czy to mają być same płatki stokrotki?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz