Macierzanka to piękna i aromatyczna roślina, która kwitnie od maja, aż do jesieni. Główne właściwości macierzanki to działanie wykrztuśnie, odkażająco, przeciwzapalnie, uspokajające, poprawia trawienie. Dzięki tym właściwościom macierzankę można stosować kulinarnie, kosmetycznie i zwłaszcza na ból gardła. Z macierzanki można sporządzić octy, toniki, napary, a nawet kąpiele relaksacyjne.
Ze względu na swoje właściwości macierzanka znalazła zastosowanie w pielęgnacji cery tłustej, trądzikowej, ma też działanie relaksacyjne- co posłuży w kąpielach ziołowych. Oto co można stworzyć z tej aromatycznej rośliny:
- Ekstrakt glicerynowy z macierzanki, ekstrakt rozcieńczony wodą świetnie posłuży jako tonik do przemywania twarzy, łagodząc stany zapalne skóry. Jak zrobić TUTAJ,
- Ocet z macierzanki, ma aromatyczny zapach, można dodawać do przypraw
Ponadto ocet z macierzanki można stosować do przemywania twarzy. Jak wykonać ocet TUTAJ
- Napar z macierzanki jako dodatek do kąpieli w celu relaksacyjnym i rozgrzewającym, ponadto do kąpieli można dodać niewielką ilość soli himalajskiej, który wzmocni działanie relaksacyjne, ale również dostarczy niezbędnych mikro-makroelementów do naszego ciała.
- Oliwa macierzankowa kosmetyczna -macierzankę możemy macerować w oleju ze słodkich migdałów, który ma delikatne i łagodzące działanie -taki macerat posłuży do bezpośredniego przemywania słabo ukrwionej,suchej skóry ze zmianami skórnymi. Jak wykonać macerat TUTAJ
Źródło wiedzy:
[1]http://www.rozanski.ch/fitoterapia2.htm
ja również korzystam z wiedzy dr Różańskiego :-D
OdpowiedzUsuń