Forsycja bogate źródło rutyny - działanie antyalergiczne i przeciwstarzeniowe.

Kwiaty forsycji to ogromne źródło rutyny, która działa przeciwzapalnie i przeciwzmarszczkowo. Ponadto forsycja zawiera kwercytynę, kwasy fenolowe, lignany, które wspólnie działają przeciwalergicznie. Warto zatem sporządzić prosty kosmetyk czyli tonik do cery starzejącej i alergicznej. Ponadto kwiaty forsycji są jadalne i można nimi przyozdobić np. tort albo dodać do omletu :).





Według źródła informacji  Porady na zdrowie
 
" Kwiaty zawierają około 1% rutyny, co jest wyjątkową sytuacją w świecie ziół. Ponadto mają dużą zawartość kwercetyny, antocyjanów, saponin trójterpenowych, fenolokwasów , lignanów i alkoholi fenolowych ."

Ponadto

Wodno-alkoholowe wyciągi z kwiatów forsycji obniżają poziom glukozy we krwi, wzmagają diurezę, działają uspokajająco, rozkurczowo, przeciwzapalni i przeciwalergicznie. Stabilizują strukturę włókien kolagenowych i elastynowych oraz komórek tucznych. Zastosowane w kosmetykach opóźniają procesy starzenia.Zespół flawonoidowo-lignanowy hamuje uwalnianie histaminy, przez co zmniejsza przepuszczalność śródbłonków i hamuje odczyny uczuleniowe.


https://www.sklep.zrobswojkosmetyk.pl/



Przepis na tonik wodno-alkoholowy


Garść kwiatów zalej alkoholem 40% ( w stosunku 1:2 surowiec:alkohol) odstaw w ciemne, ciepłe miejsce na ok 7 dni. Przefiltruj i rozcieńcz macerat alkoholowy wodą. W stosunku 1:3 (macerat alkoholowy:woda). Tonik może wysuszać dlatego, po zastosowaniu należy nałożyć krem na twarz.

Przepis na napar do picia i przemywania oczu.

Napar – Infusum Forsythiae: 10-15 g kwiatów świeżych lub suchych zwilżyć spirytusem, po czym zalać 2 szklankami wrzącej wody; odstawić pod przykryciem na 40 minut, przecedzić. Wypić w ciągu dnia małymi porcjami. Naparem przemywać oczy alergiczne, przy zapaleniu spojówek. Przepis na napar pochodzi z Porady na zdrowie.

 

Zastosowanie w kulinariach


Kwiaty forsycji są jadalnie, można je stosować do ciasta, w omlecie, więcej informacji znajdziecie na blogu AGA RADZI KLIK


 Zdjęcie i przepis pochodzi z bloga AGA RADZI


Komentarze

  1. Forsycja NIE ZAWIERA ANTOCYJANÓW. Antocyjany to co prawda flawonoidy ale są to czerwone barwniki roślin. Proszę nie wprowadzać czytelników w błąd bo wówczas całą informacja robi się niewiarygodna.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz