Herbatka z kwiatów jabłoni na poprawę trawienia oraz rozjaśnienie przebarwień skórnych.

Jabłonki już kwitną, dlatego gorąco zachęcam do zbierania pączków jabłoni i zrobienia własnej domowej herbatki ;).

Herbatka z pączków jabłoni ma słodkawi zapach, ma działanie poprawiająca trawienie, zmniejsza trądzik, ma działanie rozjaśniająca przebarwienia, herbatka generalnie zmniejsza problemy skórne oraz plamy, więc jest idealna do stosowania zewnętrznego w postaci toniku. Ja bardzo lubię swoje piegi, więc raczej picie herbatki w moim przypadku odpada.

Ponadto herbatka reguluje cykl miesiączkowy. Źródło TUTAJ




Kwiaty jabłoni kwitną na przełomie kwietnia/maja. W zimniejszych rejonach Polski pojawiają się w połowie maja, dlatego często moje wpisy są spóźnione w porównaniu do pozostałej części Polski ;).
W celu sporządzenia herbatki paczki kwiatów suszymy w ciemnym miejscu i przyrządzamy ją w takim sam sposób jak zwykłą herbatę.

Wykorzystując właściwości pączków jabłoni możemy zrobić tonik na bazie gliceryny, mleczanu sodu oraz kwasu mlekowego, który będzie miał działanie wybielające przebarwienia
Proporcje do zrobienia toników z kwasem mlekowym znajdziecie TUTAJ.


https://www.sklep.zrobswojkosmetyk.pl/

Komentarze

  1. Wszystkie zioła, z których robię sobie napary kupuję tu, bo niestety nie mam możliwości własnej uprawy. Ciekawy blog z fajnymi pomysłami, będę musiał popróbować. Dbanie zdrowie niekonwencjonalnymi metodami staje się w dzisiejszych czasach co raz bardziej popularne i wiele osób decyduje się w ten sposób poprawić swoje samopoczucie

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis bardzo ciekawy. Ja jak na razie pije tylko herbatki z czystka https://www.herbapol.com.pl/produkt/czystek na wzmocnienie odporności. ostatnio strasznie łapały mnie przeziębienia i dowiedziałam się, że czystek wspomaga dobzre odporność. Muze wam powiedzieć, że to chyba rzeczywiście działa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli chodzi o herbatę, to polecam też zieloną, liściastą. Herbata doskonale nawadnia, a także oczyszcza cały organizm. Aby nabrała więcej zdrowotnych właściwości i miała lepszy smak, zawsze parzę ją przez długi czas. Służy mi do tego specjalny dzbanek z zaparzaczem, który kupiłam kiedyś na https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/kawa-i-herbata. Naczynie idealnie nadaje się do przygotowywania herbaty. Warto zawsze pamiętać o odpowiednio długim czasie parzenia. Napój ma wtedy m.in. lepszy smak oraz aromat.

      Usuń

Prześlij komentarz