Wiosną
kwitnie fiołek wonny. Czy wiecie ile ten przepiękny kwiat ma
dobroczynnych właściwości? Fiołek można wykorzystać do sporządzania toniki, maceraty, a nawet zrobić galaretkę, czy likier.
-związki salicylowe.
-olejek eteryczny zasobny w iron.
-karetonoidy.
-saponiny (kłącza).
1. Tonik z fiołka wonnego do skóry tłustej i do przetłuszczonych włosów
Do cery tłustej
Kwiaty
fiołka wonnego zalej wrzątkiem i odstawy na kilkanaście minut. Przecedź
napar, który jest gotowy do użytku. Wodne wyciągi z fiołka wonnego
służą do przemywania skóry tłustej, z rozszerzonymi porami i trądzikiem.
możesz dodać odrobinę gliceryny, która ma działanie nawilżające oraz odrobinę oleju ze słodkich migdałów.
Do włosów przetłuszczających się
Płukane włosy tym wyciągiem nie przetłuszczają się i są bardziej puszyste http://rozanski.li.
2. Macerat fiołkowy
Do cery tłustej, do cery wrażliwej.
Kwiaty
fiołka zalej olejem migdałowym i wystaw na macerację 6 tygodni w
słonecznym miejscu. Olej po przecedzeniu jest gotowy do użycia [http://www.babkazielna.pl/].
3. Syrop z kwiatów fiołka
4
filiżanki kwiatów zalej wrzątkiem. Odstaw napar na 48 godzin, po tym
czasie odcedź i dodaj 2 filiżanki cukru na filiżankę naparu. Gotuj przez
10 minut na małym ogniu. Do spożycia nadaje się po tygodniu
przechowywania w ciepłym miejscu [www.kambuzela.pl].
4. Galaretka fiołkowa
Przygotować
napar z fiołka wonnego, po ostudzeniu dodać do niego sok z cytryny i 3
łyżki cukru. Całość gotuj w rondelku do wrzenia. Odstaw z kuchenki wsyp
żelatynę. Energicznie mieszaj, aby nie powstały grudki. Ostudzoną
galaretkę wstawiamy do lodówki do stężenia.
[www.kuchnia-monsai.blogspot.com , później wybierz- desery]
5. Likier fiołkowy
- 0,5kg płatków fiołka
- 1kg cukru
- 0,5l wody
- 5l 40% wódki
Wódkę
podziel na trzy równe porcje. Od płatków fiołka oderwij zielone
kielichy i zalej 1 częścią wódki. Naczynie odstaw na 3 dni w ciepłe
miejsce. Zlej wódkę, a płatki fiołka ponownie zalej drugą porcją
alkoholu, adekwatnie powtórz to z trzecią porcją wódki. Na koniec do
wódki dodaj przygotowany syrop (z zagotowanej wody i cukru). Całość
przefiltruj przez bibułę i rozlej do butelek. Likier przed spożyciem
musi stać 3 miesiące w ciemny miejscu.
Komentarze
Prześlij komentarz