5 zastosowań fiołka wonnego w kosmetyce i w kuchni

Wiosną kwitnie fiołek wonny. Czy wiecie ile ten przepiękny kwiat ma dobroczynnych właściwości? Fiołek można wykorzystać do sporządzania toniki, maceraty, a nawet zrobić galaretkę, czy likier.





Fiołek zawiera:
-związki salicylowe.
-olejek eteryczny zasobny w iron.
-karetonoidy.
-saponiny (kłącza).

1. Tonik z fiołka wonnego do skóry tłustej i do przetłuszczonych włosów

Do cery tłustej
Kwiaty fiołka wonnego zalej wrzątkiem i odstawy na kilkanaście minut. Przecedź napar, który jest gotowy do użytku. Wodne wyciągi z fiołka wonnego służą do przemywania skóry tłustej, z rozszerzonymi porami i trądzikiem. możesz dodać odrobinę gliceryny, która ma działanie nawilżające oraz odrobinę oleju ze słodkich migdałów.



Do włosów przetłuszczających się
Płukane włosy tym wyciągiem nie przetłuszczają się i są bardziej puszyste http://rozanski.li.

2. Macerat fiołkowy

Do cery tłustej, do cery wrażliwej.
Kwiaty fiołka zalej olejem migdałowym i wystaw na macerację 6 tygodni w słonecznym miejscu. Olej po przecedzeniu jest gotowy do użycia [http://www.babkazielna.pl/].

3. Syrop z kwiatów fiołka

4 filiżanki kwiatów zalej wrzątkiem. Odstaw napar na 48 godzin, po tym czasie odcedź i dodaj 2 filiżanki cukru na filiżankę naparu. Gotuj przez 10 minut na małym ogniu. Do spożycia nadaje się po tygodniu przechowywania w ciepłym miejscu [www.kambuzela.pl].

4. Galaretka fiołkowa

Przygotować napar z fiołka wonnego, po ostudzeniu dodać do niego sok z cytryny i 3 łyżki cukru. Całość gotuj w rondelku do wrzenia. Odstaw z kuchenki wsyp żelatynę. Energicznie mieszaj, aby nie powstały grudki. Ostudzoną galaretkę wstawiamy do lodówki do stężenia.
[www.kuchnia-monsai.blogspot.com , później wybierz- desery]

https://www.sklep.zrobswojkosmetyk.pl/ 

5. Likier fiołkowy

  • 0,5kg płatków fiołka
  • 1kg cukru
  • 0,5l wody
  • 5l 40% wódki

Wódkę podziel na trzy równe porcje. Od płatków fiołka oderwij zielone kielichy i zalej 1 częścią wódki. Naczynie odstaw na 3 dni w ciepłe miejsce. Zlej wódkę, a płatki fiołka ponownie zalej drugą porcją alkoholu, adekwatnie powtórz to z trzecią porcją wódki. Na koniec do wódki dodaj przygotowany syrop  (z  zagotowanej wody i cukru). Całość przefiltruj przez bibułę i rozlej do butelek. Likier przed spożyciem musi stać 3 miesiące w ciemny miejscu.

Komentarze