piątek, 4 grudnia 2015

Olej pokrzywowy na łupież, zmarszczki i oczyszczanie twarzy

Olej pokrzywowy to świetny półprodukt do tworzenia kremów, mgiełek do włosów, toników do twarzy, czy maseczek. Pokrzywa dostarcza fitosteroli, witaminy jak A,E,K, które rozpuszczają się w tłuszczach. Substancje aktywne, które przechodzą z pokrzywy do oleju działają odżywczo, przeciwzmarszczkowo i nawilżająco na cerę i włosy. Jak zrobić olej z pokrzywy i co możesz dokładnie wykonać z tego oleju dowiesz się  w tym poście.

poniedziałek, 16 listopada 2015

Sok z aronii to naturalne źrodło antyoksydatów i witamin.

Sok z aronii to źródło witaminy C, bioflawonoidów, antocyjanów i związków mineralnych, które działają wzmacniająco na naczynia krwionośne, przeciwmiażdżycowo i przeciwnowotworowo. Sok jest pyszny i naturalnym źródłem witamin.



sobota, 10 października 2015

Odwar z mydlnicy lekarskiej naturalny szampon i środek wykrztuśny

Mydlnica lekarska to bylina należąca  do rodziny goździkowatych, występująca pospolicie w środkowej i południowej Europie. Korzeń i liście mydlnicy lekarskiej dawniej stosowano do mycia włosów, twarzy, a nawet do prania. Co powiecie, aby zrobić swój własny odwar z mydlnicy lekarskiej oraz szampon, który zmniejsza łojotok skóry? Odwar z powodzeniem może być stosowany do przemywania cery tłustej i mieszanej. Oprócz tych właściwości mydlnica stosowana jest  również jako środek wykrztuśny w przeziębieniu i zapaleniu dróg oddechowych. Zapraszam na post.



poniedziałek, 5 października 2015

Przetwory z berberysu zwyczajnego - bogactwo witaminy C.

Owoce jesieni to nie tylko jarzębina, kasztany, żołędzie, aronia ale również niedoceniane owoce berberysu, z których można zrobić dżem, nalewkę, sok. Owoce berberysu są źródłem przede wszystkim witaminy C.



środa, 9 września 2015

Herbata z cykorii podróżnik dla każdego

Cykoria podróżnik to popularna roślina  występująca  pospolicie na terenie naszego kraju. Rośnie na miedzach, pastwiskach, łąkach i przydrożach. Z kwiatów i ziela cykorii możemy stworzyć łagodzące okłady na zmiany skórne i sińce pod oczami, zaś z korzeni cykorii możemy sporządzić odwar, który jest łagodnym środkiem przeciwnowotworowym, żółciopędnym, moczopędnym, odtruwający, pozytywnie wpływającym na florę jelitową, gospodarkę lipidową. Stosowanie herbaty z cykorii jest w pełni bezpieczne i prozdrowotne zarówno dla dzieci jak i kobiet w ciąży.

niedziela, 6 września 2015

Maść z lnicy pospolitej na ukąszenia, zmiany skórne i hemoroidy

Lnica pospolita to piękna, wieloletnia roślina, którą możemy spotkać od sierpnia do września. Lnica pospolita rośnie w grupach, na ugorach, polach, łąkach, na glebach kamienistych i piaszczystych. Kwiat i ziele wykorzystuje się do sporządzania maści, naparów i odwarów na problemów skórne jak łuszczyca, trądzik, przebarwienia, zapalenie spojówek i cienie pod oczami, na stany zapalne miejsc intymnych i hemoroidy. Dodatkowo lnica pospolita ma działanie moczopędne i pobudzające apetyt.



piątek, 4 września 2015

Dwufazowy płyn z aksamitki naturalna ochrona oczu


Aksamitka rozpierzchła to źródło luteiny i zeasktyny, które pozytywnie wpływają na nasz wzrok, mają działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalnie, zmniejszają efekt zmęczonych oczu. Aksamitka to  również źródło kumaryny, beta-karotenu, garbników, flawonoidów które zwiększają elastyczność naczyń krwionośnych, ale również chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami, które są przyczyną starzenia się skóry i raka.






środa, 2 września 2015

DIY Herbatka z owoców lipy na problemy skórne i przeziębienie

Koniec sierpnia i początek września to dobry moment na zebranie niedojrzałych owoców lipy tzw.  zielonych orzeszków, które zawierają olej bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe.  Herbatka sporządzona z owoców lipy będzie działać łagodząco na stany zapalne gardła, przełyku, żołądka. Jest idealnym środkiem wykrztuśnym, łagodzi objawy zgagi, stosuje się w miażdżycy, w przeroście gruczoła krokowego.  Papka sporządzona z owoców lipy można stosować do celów kosmetycznych, która nawilża, odżywia i łagodzi stany zapalne skóry, stosuje się ją również w łagodzeniu trądziku różowatego.



niedziela, 30 sierpnia 2015

Jeżówka purpurowa na wzmocnienie organizmu i super preparat na zmarszczki

Wielu z nas uprawia jeżówkę purpurową w przydomowych ogródkach, która stanowi piękna ozdobę naszych rabat, oprócz walorów estetycznych jeżówka jest cennym źródłem substancji aktywnych pomocnych w walce z ogólnym osłabieniem organizmu, problemach skórnych i słabym nawilżeniu skóry.

Jeżówka purpurowa (Echinacea Moench)  należy do rodziny astrowatych i pochodzi z Ameryki Północnej, kwitnie od czerwca do października. Swoją nazwę  zawdzięcza charakterystycznym kolczastym, promienistym kwiatom  (echinos grec. znaczy jeż). W Polsce jeżówkę uprawia się jako roślinę ozdobną.



sobota, 15 sierpnia 2015

6 ziół łagodzących negatywne skutki klimakterium i menopauzy

Klimakterium to okres poprzedzający menopauzę (ostateczne wygaśnięcie czynności jajników) w zależności od czynników genetycznych, uwarunkowań organizmu okres ten może zacząć się między 40 a 58 rokiem życia. W czasie tego okresu następuje zmniejszenie ilości produkowanego estrogenu w organizmie kobiety. Jego gwałtowny spadek powoduje nieprzyjemne skutki m.in nieregularne miesiączkowanie, nagłe duszności, napady gorąca, nadmierna potliwość, osteoporoza, przesuszenie skóry. Pojawiają się stany depresyjne, przemęczenie, bezsenność.  [11][12]. Niedogodności tego okresu można łagodzić ziołami takim jak koniczyna czerwona, przelot pospolity, kwiaty czarnej malwy, lukrecja, które łagodzą skutki zmniejszonej ilości estrogenu, natomiast dziurawiec ma działanie przeciwdepresyjne, a szałwia zmniejsza nadmierną potliwość.

Klimakterium (menopauza) to trudny proces, który będzie ci łatwiej przetrwać, gdy sięgniesz po zioła. Przekwitanie całkowicie zmienia kobiecy organizm, czemu towarzyszy często długa lista dokuczliwych objawów i zagrożeń: uderzenia gorąca,  nadpobudliwość, wiotczenie skóry i mięśni, choroby serca, suchość pochwy, zwiększone ryzyko osteoporozy czy niektórych nowotworów. W wielu przypadkach warto sięgnąć do apteczki pełnej ziół.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/klimakterium-na-zielono-ziola-lagodza-objawy-klimakterium_39737.html



czwartek, 13 sierpnia 2015

Olej z kwiatów dziurawca na depresję, problemy skórne i w okresie przekwitania.

Dziurawiec to bylina pospolicie występująca w Polsce, kwitnie od czerwca do września. Nazwa dziurawca pochodzi od jaśniejszych plamek w liściach, które dają wrażenie dziurek. Dziurawiec to świetna to roślina lecznicza  która ma działanie przeciwdepresyjne, antybakteryjne. Olej sporządzony na bazie dziurawca ma właściwości gojące, wygładzające i przywracające skórze elastyczność. Idealnie nadaje się do kremów, maści do skóry naczyniowej i balsamu na drobne obrzęki, stłuczenia, skaleczenia.

 

poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Galaretka z krwawnika pospolitego na podrażnioną skórę

Okres lipca i września to czas kwitnienia krwawnika pospolitego, dlatego zachęcam Was gorąco na spacery po łące, w celu zbierania ziela i kwiatów krwawnika, z których można sporządzić przetwory ziołowe m.in napar, maseczkę, sok i galaretkę. Galaretka ma działanie łagodzące, nawilżające, świetnie nadaje się na podrażnioną skórę po depilacji i opalaniu.




poniedziałek, 6 lipca 2015

Wyka płotowa zrób swoje domowe kosmetyki-wcierka do włosów i maseczka na stany zapalne skóry.

Wyka płotowa to pospolita roślina, którą możemy spotkać na polach, w zbożu, przy lasach, kwitnie od maja do sierpnia. Z wyki płotowej możemy wyczarować wiele ciekawych domowych preparatów kosmetycznych jak wcierkę do włosów zapobiegająca wypadaniu włosów, maseczkę na  stłuczenia, stany zapalne, okłady na skórę trądzikową, pozbawioną elastyczności.


piątek, 3 lipca 2015

Żmijowiec pospolity działanie antydepresyjne i łagodzące podrażnienia skóry

Żmijowiec pospolity  (Echium vulgare L.) kwitnie od maja do września, który w większych skupiskach przykuwa uwagę swoją piękną fioletowo-niebieską barwą. Rośnie na ugorach, nieużytkach, miejscach kamienistych, przydrożach. Żmijowiec ma wiele zastosowań, dzięki zawartej w składzie alantoinie stosuje się go do pielęgnacji cery zwłaszcza trądzikowej, dodatkowo łagodzi podrażnienia i ukąszenia owadów. Napar ze żmijowca stosuje się jako środek na kaszel i środek antydepresyjny.




środa, 1 lipca 2015

Okład z rozchodnika ostrego na przebarwienia

Ostatnio rozmyślałam nad tym co wybieliłoby moje blizny na nogach, jak to przystało na osobę niezbyt ostrożną nabijam siniaki i małe ranki bardzo często i pomimo moje drobnej postury czasami zachowuję się jak słoń w składzie porcelany. Na pomoc przyszło do mnie rozwiązanie w postaci okładów z rozchodnika ostrego.




wtorek, 30 czerwca 2015

Bez czarny kwiaty - lek na przeziębienie i problemy skórne


Kwiaty Czarnego Bzu mają wiele dobroczynnych właściwości. Dzięki bogactwu składników aktywnych jak m.in flawonoidy, kwas fenolowy, garbniki, pektyny, śluz, kwas walerianowy, cholina, i sporo soli potasu, kwiaty te znalazły zastosowaniu w leczeniu przeziębienia, stanów zapalnych gardław zapaleniu spojówek, narządów płciowych, w leczeniu trądziku różowatego i przebarwień skóry. Zapraszam na post.





Syrop z kwiatów czarnego bzu na przeziębienie i kaszel

Czarny bez, ze względu na swoje właściwości lecznicze, jest w medycynie ludowej wykorzystywany od wieków. Krzaki czarnego bzu często tak silnie się rozrastają, że przypominają drzewa. Ich drobne, białe kwiaty zebrane w baldachy są bardzo ozdobne, ale mają raczej nieprzyjemny zapach. Także owoce czarnofioletowe, soczyste jagody nie zachwycają smakiem. A mimo to zarówno kwiaty, jak i owoce czarnego bzu należą do najcenniejszych surowców zielarskich.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/czarny-bez-wlasciwosci-i-dzialanie-przepis-na-sok-z-czarnego-bzu_37132.html
Bez czarny kwitnie na skrajach lasów, przy rowach melioracyjnych, na miedzach, przy rzekach. Kwiat bzu czarnego zbiera się, w zależności od regionu Polski, od połowy maja do czerwca.

Kwiaty czarnego bzu zawierają flawonoidy, kwasy fenolowe, kwasy organiczne, sterole, garbniki, triterpeny i sole mineralne. Taka mieszanka substancji aktywnych sprawiła że kwiaty czarnego bzu stosowane są w postaci odwarów i okładów skórnych do uszczelniania naczyń włosowatych, w zapaleniu spojówek, przebarwień skórnych, zwiększeniu elastyczności skóry

Ponadto kwiaty czarnego bzu pełnią funkcje napotne, przeciwzapalne,  dlatego warto  sporządzić z nich syrop, który stosuje się w przeziębieniu, kaszlu, ogólnym osłabieniu organizmu, dodatkowo reguluję przemianę materii.



piątek, 26 czerwca 2015

Chaber bławatek zastosowawnie w kosmetyce i w medycynie

Chaber bławatek jest rośliną jednoroczną lub dwuletnią z rodziny astrowatych. W Europie i w Polsce  rośnie jako pospolity chwast. Chaber bławatek stosuje się jako napar moczopędny w problemach ze skąpym wydalaniem moczu, w zapaleniu nerek. Dzięki zawartym składnikom aktywnym znalazł zastosowanie jako okład oczny w zapaleniu spojówek, stosowany jest również do przemywania skóry z łupieżem, grzybicą. Napar z chabru bławatka można wykorzystać do sporządzania własnego kremu pod oczy.  Zapraszam na post.


sobota, 6 czerwca 2015

Przywrotnik pospolity zastosowanie kosmetyczne

Przywrotnik pospolity to roślina, którą możemy obecnie spotkać na łąkach, polach, pastwiskach.
Dzięki zawartym składnikom aktywnym ziele przywrotnika pospolitego stosuje się   w bólach brzucha, wzdęciach, braku łaknienia, w bolesnym miesiączkowaniu, w biegunce, w upławach. Dodatkowo przywrotnik ma działanie regenerujące  naczynia krwionośne, zwiększa elastyczność naskórka, zmniejsza przebarwienia skóry, zmniejsza stany zapalne, siniaki, obrzęki stawów, przyspiesza gojenie się ran stosuje się go również do walki z trądzikiem różowatym.





niedziela, 10 maja 2015

Pączki i pędy kwiatowe sosny pomocne w przeziębieniu

Maj to okres zbioru młodych pędów kwiatowych sosny i pączków sosny, które są źródłem olejków eterycznych, witamin i garbników warto więc zbierać te dobrodziejstwa natury i sporządzić z nich syrop, nalewkę, które będą pomocne w leczeniu kaszlu i bólu gardła.


niedziela, 3 maja 2015

Zastosowanie stokrotki w kosmetyce i w medycynie naturalnej

Wiosna to czas kiedy możemy spotkać te piękne małe kwiatuszki, rozsiane na rabatach, trawnikach i w naszych ogrodach. Długi czas kwitnienia stokrotki pozwala nam nie tylko nacieszyć oko swoją delikatną urodą, ale również zapewnia  dostępność surowca zielarskiego przez wiele miesięcy od marca, aż nawet do października. Z kwiatów stokrotki możemy sporządzić macerat, krem do twarzy, syrop, a w wolnej chwili popijać napar :). Zapraszam na post.


Polecam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Add-This